ԱՐԱՐԱՏԻ ՄԱՐԶԻ ԳՅՈՒՂԱԿԱՆ ՏԱՐԱԾՔՆԵՐԻ ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԱՇԽԱՐՀԱԳՐԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Աշխատանքում քննարկվում են 1831–2015 թթ. Արարատի մարզի գյուղական բնակչության և բնակավայրերի ձևավորման, շարժընթացի և ժամանակակից վիճակին վերաբերող հարցեր: Առանձնակի կարևորություն է տրվել մարզի գյուղական տարաբնակեցման կառուցվածքում տեղի ունեցած փոփոխություններին՝ ըստ բնակավայրերի մարդաքանակի, բնակչության ու բնակավայրերի ծովի մակարդակից ունեցած բարձրության բաշխվածության, ինչպես նաև՝ գյուղական բնակավայրերի արտադրական մասնագիտացման և սոցիալտնտեսական զարգացման հիմնախնդիրներին:
Keywords: Ararat Marz; rural areas; dynamics of population and settlements; agricultural holdings specialization; development problems