ՍԵՎԱՆԻ ՕՖԻՈԼԻՏԱՅԻՆ ԳՈՏՈՒ ԿԱՐԲՈՆԱՏԻՏՆԵՐՆ ՈՐՊԵՍ ՆՈՐ ՖՈՐՄԱՑԻՈՆ ՏԻՊ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2016)
Հոդվածի նպատակն է Սևանի օֆիոլիտային գոտու ալպինատիպ հիպերբազիտների հետ տարածականորեն և ծագումնաբանորեն կապված քրոմաբեր կարբոնատիտները ներկայացնել որպես նոր ֆորմացիոն տիպ և ցույց տալ դրանց մանթիական ծագումը ի տարբերություն ալկալային-գերհիմքային ապարների հետ կապված կարբոնատիտների: Հեղինակների կարծիքով ալկալային-գերհիմքային ապարների և նրանց հետ կապված կարբոնատիտների ծագումը խնդրահարույց է, քանի որ ալկալային տարրերից հյուծված վերին մանթիայից դրանք չեն կարող առաջանալ:
Keywords: carbonatite; ophiolite; ultrabasite; alkaline-carbonatite complexes; magmatic origin