ՍԵԼԱՎԱՅԻՆ ԵՐԵՎՈՒՅԹՆԵՐԸ ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԼԵՌՆԱՇԽԱՐՀՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2016)
Հոդվածում քննարկվում է սելավային երևույթի տարածումը Հայկական լեռնաշխարհում ընդհանրապես և Հայաստանի Հանրապետության տարածքում մասնավորապես: Նկարագրվում են սելավների առաջացմաը նպաստող բնական պայմանները, սելավների տեսակները, Հայաստանի առավել խոշոր սելավների ցուցանիշները: Հատուկ ուշադրության է արժանացել անթրոպոգեն ծագման սելավների առաջացման վտանգավորությունը` կապված սելավաբեր հոսքերի լանջերին և հուներում շինարարական և կենցաղային աղբի կուտակումների մեծ ծավալների: Սելավներից բնակավայրերի պաշտպանության համար որպես կանխամիջոցներ առաջարկվում է անցկացնել սելավաբեր հոսքերի հուների մաքրում և խորացում, ինչպես նաև պողպատյա ցանցերով պահպանող արգելքների ստեղծում:
Keywords: Armenian highland; debris flow; preventive measures