ՄԱՐՄԱՐԻԿ ԳԵՏԻ ՀՈՎՏԻ ՌԵԼԻԵՖԻ ԱՆԹՐՈՊՈԳԵՆ ՎԵՐԱՓՈԽՈՒՄՆԵՐԸ ԵՎ ԵՐԿՐՈՐԴԱՅԻՆ ՏԵԽՆԱԾԻՆ ԳԵՈՄՈՐՖՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՊՐՈՑԵՍՆԵՐԻ ԶԱՐԳԱՑՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2016)
Նշվում է, որ Մարմարիկ գետի հովտի հարավային լանջին լայն տարածում ունեն տարբեր ակտիվության և չափերի սողանքներ: Մարմարիկի ջրամբարի շահագործումը հրահրում է երկրորդային տեխնածին գեոմորֆոլոգիական պրոցեսների զարգացումը, որոնք իհայտ կգան նոր սողանքների տեսքով կամ էլ արդեն այդ ափերում գոյություն ունեցող սողանքների ակտիվացմամբ: Սողանքային տեղաշարժերի առավել վտանգավոր տեղամասերեն հանդիսանում ջրամբարի հարավային լանջը՝ Ծաղկամարգ գետի գետաբերանի դեմ հանդիման և ամբարտակից քիչ ավելի բարձր ընկած ուռուցիկ լանջը, որը կտրուկ իջնում է դեպի ջուրը: Ջրամբարի ափերի հիմնավորված կանխատեսման վերամշակման համար առաջարկվում է իրականացնել մանրամասն գեոմորֆոլոգիական և տեխնամետրական հետազոտություններ:
Keywords: Marmarik River; secondary technogenic processes; landslides; dam