ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ՈՒ ԲՆԱԿԱՎԱՅՐԵՐԻ ՏԵՂԱԲԱՇԽՈՒՄԸ ԵՎ ՏԱՐԱԾՔԻ ՅՈՒՐԱՑՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2021)
ՀՀ-ում բնակչության և բնակավայրերի տեղաբաշխման ժամանակակից պատկերն իր վրա է կրել պատմական, բնաաշխարհագրական, սոցիալ-տնտեսական և այլ գործոնների ազդեցությունը: Վերջիններիս հետևանքով ՀՀ տարածքն առանձնանում է բնակչության և բնակավայրերի խիստ անհավասարաչափ, օջախային տեղաբաշխմամբ: Հոդվածում տրվել է ՀՀ-ում բնակչության ու բնակավայրերի տեղաբաշխման և վերջիններիս հետ կապված տարածքի յուրացվածության աստիճանի հարցերը:
Keywords: region; settlement; economic development; classification of settlements; uneven distribution; natural factor; anthropogenic factor