23.10.2011 ՎԱՆԻ ԵՐԿՐԱՇԱՐԺԻ (М=7,2) ՀԵՏՑՆՑՈՒՄԱՅԻՆ ՍԵՅՍՄԻԿՈՒԹՅԱՆ (М ≥ 4,0) ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆԸ 23.10.2011–30.11.2012 ԺԱՄԱՆԱԿԱՀԱՏՎԱԾԻ ՀԱՄԱՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2021)
Հայկական լեռնաշխարհը բնութագրվում է ուժեղ երկրաշարժերի օջախների առկայությամբ, որոնք ազդում են նաև Հայաստանի տարածքում սեյսմիկ վտանգի մակարդակի վրա: Մասնավորապես, Վանի երկրաշարժը (23.10.2011, M = 7.2) շատ տարածքներում դրսևորվեց ուժեղ սեյսմիկ ցնցումներով: Հետևաբար, շատ կարևոր նշանակություն ունի այս երկրաշարժի հետցնցումային գործընթացի ակտիվ փուլի (23.10.2011–30.11.2012) համապարփակ վերլուծությունն՝ ուսումնասիրվող տարածաշրջանի մյուս պոտենցիալ վտանգավոր գոտիների սեյսմագեոդինամիկայի վրա դրա հնարավոր ազդեցության տեսանկյունից: M ≥ 4,0 մագնիտուդով հետցնցումների տարածաժամանակային բաշխման ուսումնասիրությունը հնարավորություն տվեց, մասնավորապես, որոշակի կապ հաստատել Հայկական լեռնաշխարհի մի քանի տեկտոնական կառույցների և օջախային գոտիների սեյսմագեոդինամիկական գործընթացների միջև:
Keywords: aftershock seismicity; seismic focal zone; seismogeodynamics; spatio-temporal distribution of earthquake epicenters; Armenian highlands; seismological data; tectonic structure; main seismic shock