ԼՂՀ ԿԱՇԵՆԻ ՊՂԻՆՁ-ՊՈՐՖԻՐԱՅԻՆ ՀԱՆՔԱՎԱՅՐԻ ԵՐԿՐՈՐԴԱՅԻՆ ՔՎԱՐՑԻՏՆԵՐԻ ԿԱԶՄԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԵՎ ԾԱԳՈՒՄԸ: (ՄԱՐՏԱԿԵՐՏԻ ՇՐՋԱՆ, ԼՂՀ) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Հոդվածում քննարկվում են ԼՂՀ Կաշենի պղինձ-պորֆիրային հանքավայրը ներփակող երկրորդային քվարցիտների միներալային կազմի և ծագումնաբանության հարցերը: Հանքավայրի սահմաններում տարածված են երկրորդային քվարցիտների արտաքին ֆացիաները՝ քվարցային սերիցիտնեը: Ներքին՝ կաոլինիտային, ալունիտային, մոնոքվարցիտային և ծծմբային օպալիտների ֆացիանները չեն պահպանվել: Համարվում է, որ Կաշենի հանքային դաշտի երկրորդային քվարցիտները առաջացել են ոչ թե կոնտակտ-մետասոմատիկ այլ հետհրաբխային ֆումարոլա-սոլֆատարային լուծույթների կողմից ապարների թթվային տարալվացման արդյունքում:
Keywords: copper porphyry; secondary quartzite; sericite facies; fumarolessolfataric