ՍԵՎԱՆ-ՀԱԳԱՐՈՒԻ ՕՖԻՈԼԻԹԱՅԻՆ ԳՈՏՈՒ ՀԻՊԵՐԲԱԶԻՏԱՅԻՆ ԶԱՆԳՎԱԾՆԵՐԻ ՆԵՐԴՐՄԱՆ ՊՐՈՏՐՈՒԶԻՎ ԲՆՈՒՅԹԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2015)
Հոդվածում քննարկվում են Սևան-Հագարուի գոտու օֆիոլիթների առաջացման հարցերը ծալքավոր մարզերի զարգացման գեոսինկլինալների տեսության տեսանկյունից: Երկրաբանական տվյալները հաստատում են, որ Սևան-Հագարուի զոնայի երկայնքով օվկիանոսների փակման արդյունքում դեպի ցամաք վրաշարժված օվկիանոսային կեղևի ապարների մնացորդները բացակայում են: Օֆիոլիթները մանթիական ծագման ապարներ են, որոնք բյուրեղացել և կայունացել են ենթակեղևային խորություններում պերիդոտիտային հալոցքից ապա՝ խորքային բեկվածքներով պրոտրուզիվ շարժման մեխանիզմով ներդրվել են երկրակեղևի վերին մակարդակներում շրջանցելով զարգացման օվկիանոսային իրադրությունը: «Օֆիոլիթ» տերմինը օգտագործվում է միայն հիպերμազիտների այլ ոչ թե միմյանց հետ առնչություն չունեցող գերհիմքային, գաբրոիդային, բազալտային բարձավոր լավաների համալիրների և օվկիանոսային կեղևի խորջրյա պելագիկ կավային և սիլիկահողային (ռադիոլյարիտների) նստվածքների ասոցիացիանների համար:
Keywords: ophiolite; hyperbasite; protrusion; obduction; mantle; gabbroic complex