ՀԻԴՐՈՏԵԽՆԻԿԱԿԱՆ ԿԱՌՈՒՅՑՆԵՐՈՒՄ ԳՐՈՒՆՏՆԵՐԻ ՈՒՌՉՄԱՆ ԴԵՄ ԿԻՐԱՌՎՈՂ ՀԱԿԱԴԵՖՈՐՄԱՑԻՈՆ ՄԻՋՈՑԱՌՈՒՄՆԵՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2014)
Աշխատանքը նվիրված է ուռչող գրունտներից կառուցված պատվարների համար ուռչման դեմ հակադեֆորմացիոն միջոցառումների կիրառման հիմնահարցին: Դաշտային և լաբորատոր ուսումնասիրություններով ցույց է տրված, որ ուռչման ճնշում-խտացնող լարում կախվածությունը կրում է կորագիծ բնույթ: Օգտվելով նշված կորագիծ կախվածությունից առաջարկվում է ուռչման ճնշման չեզոքացման համար որպես կայունացնող բեռի քաշը հաշվարկելիս օգտվել հետևյալ բանաձևից՝                 h = 0,3  σsw /ρ,  որտեղ ρ գրունտի խտությունն է,  σsw ուռչման ճնշումը):
Keywords: swelling soils; swelling pressure-compaction tension; density; dams; load