ՍՅՈՒՆԻՔԻ ՄԱՐԶՈՒՄ ՏԱՔ ՍԵԶՈՆԻ ԵՂԱՆԱԿԱՅԻՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԻ ԿՈՄՖՈՐՏԱՅՆՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇՈՒՄԸ, ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆՆ ՈՒ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2022)
Աշխատանքում Ա. Միսսենարդի առաջարկած՝ Նորմալ էկվիվալենտ էֆեկտիվ ջերմաստիճանի բանաձևով որոշվել է Սյունիքի մարզում տաք սեզոնի եղանակային պայմանների կոմֆորտայնությունը: Հինք ընդունելով Իսաևի առաջարկած մոտեցումը՝ որոշվել է կոմֆորտ ժամանակահատվածի տևողությունը: Վերջինս տարբեր լանդշաֆտային գոտիներում տարբեր է, հետևաբար հարկ ենք համարել հետազոտությունը կատարել ըստ լանդշաֆտային գոտիների: Վերլուծությունը կատարվել է տարվա կտրվածքով, և քանի որ նկատվեց՝ այն բավարար չէ, ապա ստացված տվյալները վերլուծվեցին նաև ամսվա կտրվածքով, որը լիարժեք բացահայտեց իրավիճակը քննարկվող տարածքում: Ստացված տվյալները վերլուծվել, գնահատվել են ըստ անհրաժեշտության և խմբավորվել են նպաստավորության աստիճանի երեք խմբի մեջ: Էկվիվալենտ էֆեկտիվ ջերմաստիճանի 12–15℃ արժեքներ ունեցող տարածքները համարվել են թույլ կոմֆորտ, 15–20℃-ը՝ կոմֆորտ և 20℃-իվ բարձր՝ դիսկոմֆորտ: Հետազոտությունից պարզվեց, որ կոմֆորտ օրերի տևողությամբ աչքի է ընկնում լեռնաանտառային լանդշաֆտային գոտին, որտեղ տաք սեզոնի 76,7%-ը համարվում է կոմֆորտ, չոր տափաստաններում կոմֆորտ է տաք սեզոնի 73%-ը: Առավել քիչ տևողությամբ աչքի է ընկնում լեռնամարգագետնային գոտին, որտեղ կոմֆորտ է տաք սեզոնի ընդամենը 25,3%-ը: Հետազոտման արդյունքները կարելի է օգտագործել ռեկրեացիոն և մարդու առողջության կարգավորման համար նպաստավոր տարածքների ընտրության նպատակով: Ելնելով ամսվա կտրվածքով կատարված ուսումնասիրության արդյունքներից՝ միգրացիայի միջոցով կարելի է որոշել օդերևութաբանական պայմաններից կախում ունեցող հիվանդների բնակության և բուժման ճիշտ վայրը:
Keywords: comfortability; discomfort; equivalent-effective temperature; landscape