ՎԵԴԻ ԳԵՏԻ ՎԵՐԻՆ ՀՈՍԱՆՔԻ ԱՎԱԶԱՆԻ ՋՐԱԵՐԿՐԱԲԱՆԱԿԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԸ ԵՎ ՋԵՐՄԱՆԻՍԻ ԱՂԲՅՈՒՐՆԵՐԻ ՋՐՀԱՎԱՔ ԱՎԱԶԱՆԻ ԲՆԱԿԱՆ ՌԵՍՈՒՐՍՆԵՐԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2022)
Աշխատանքը նվիրված է ստորերկրյա հոսքի բաղադրիչների գնահատմանը՝ Ջերմանիսի աղբյուրների օրինակով, որոնք գտնվում են Վեդի գետի վերին հոսանքում: Աղբյուրների ծախսի խիստ փոփոխական բնույթը պայմանավորված է սնման մարզին աղբյուրների մոտ տեղադրությամբ: Աշխատանքում օգտագործված քարտեզագրական նյութերը վերլուծվել են միասնական աշխարհագրական կոորդինատային համակարգում, կատարվել է աղբյուրների ջրերի քիմիական կազմի նախկին և նոր տվյալների վերլուծություն և ստորերկրյա ջրերի բնական ռեսուրսների գնահատում: Նկարագրված մեթոդով կարելի է գնահատել ստորերկրյա հոսքի բաղադրիչները համանման բնակլիմայական պայմաններով գետավազաններում՝ Ազատի, Արգիճիի, Որոտանի և այլն:
Keywords: groundwater run-off; deep run-off; groundwater natural resources