ԱՎԵՐԻՉ ԵՐԿՐԱՇԱՐԺԻ (7,5>M>7,0) ԳՈՏՈՒ ՍԵՅՍՄԻԿ ՌԻՍԿԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ: (Սպիտակի 1988 թ. երկրաշարժի օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2022)
Դիտարկվում են ուժեղ երկրաշարժի գոտու սեյսմիկ ռիսկի փոփոխության առանձնահատկությունները՝ կապված ինչպես դրա ավերիչ հետևանքների, այնպես էլ հետևանքների վերականգնման գործընթացների հետ: Այս խնդիրը լավ ուսումնասիրված չէ՝ չնայած դրա կարևորությանը ռիսկերի գնահատման ու նվազեցման համար: Հիմնական նպատակին հասնելու համար խնդիրը դիտարկվում է 1988 թ. Սպիտակի երկրաշարժի ավերման գոտու ռիսկի փոփոխության օրինակով: Առաջարկվում է երկրաշարժի գոտին բաժանել ենթագոտիների՝ հաշվի առնելով շենքերի ավերվածության մասշտաբները, ինչը հնարավորություն է տալիս առավել հուսալիորեն սահմանել ռիսկի փոփոխությունների ընդհանուր և տեղական առանձնահատկությունները: Եզրակացվում է, որ տարբեր պատճառներով մեծ ավերածությունների ենթագոտու քաղաքների տարածքների ռիսկը զգալիորեն կրճատվում է, իսկ միջին և թույլ ավերածությունների ենթագոտում ռիսկը աճում է։
Keywords: earthquake; vulnerability; risk; recovery; risk characteristics