ՄԱՏՐԻՑՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ՍԵՐՎԻՍԻ ՄԱՐՔԵԹԻՆԳԱՅԻՆ ՀԵՏԱԶՈՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Աշխատանքի նպատակն է ներկայացնել տարբեր մարքեթինգային մեթոդների և գործիքների կիրառելիությունը սերվիսային ձեռնարկություննեի մարքեթինգային ռազմավարություն իրականացնելու համար: Հոդվածում ուսումնասիրել ենք չորս մարքեթինգային մատրիցներ և բացահայտել դրանց արդյունավետությունը սերվիսի մարքեթինգային հետազոտություններում: Արդյունքում պարզ է դարձել, որ մատրիցները ամենաարդյունավետ մեթոդներն են սերվիսային ձեռնարկությունների մարքեթինգային հետազոտությունների իրականացման համար և ունեն բազմաթիվ առավելություններ։ Դրանք հնարավորություն են տալիս մշակելու ձեռնարկատիրության շրջանառության բարձրացմանն ուղղված ռազմավարական համալիր միջոցառումներ, շուկայում ստեղծել իրավիճակ, որտեղ ընկերությունը պաշտպանված կլինի և ինքնուրույն կկարողանա շուկայում ազդել մրցակցային ուժերի վրա, կանխատեսել բիզնես գործունեության համար մրցակիցների վտանգի մակարդակը, ընկերության սեփականատերերի համար գնահատել իրենց հնարավորությունները՝ համեմատելով հիմնական մրցակիցների հետ, հեշտացնել մրցակցային առավելությունների և շուկայական հնարավորությունների բացահայտումը, որպեսզի ընկերությունները կարողանան մշակել կամ ստեղծել ապրանքներ, ծառայություններ և շուկայական ռազմավարություններ:
Keywords: marketing matrix; BCG-matrix; Ansoff matrix; Porter's Five Forces Matrix; Competitive Profile Matrix (CPM)