ԳԵՐՆՍՏՈՂ ԳՐՈՒՆՏՆԵՐԻ ՍԱՀՔԻ ԴԻՄԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՕՐԻՆԱՉԱՓՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԽՈՆԱՎԱՑՄԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐՈՒՄ ԽՏԱՑՆՈՂ ԲԵՌՆՎԱԾՔՆԵՐԻ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅԱՆ ԼԱՅՆ ՄԻՋԱԿԱՅՔՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2012)
Աշխատանքը նվիրված է ջրային հագեցվածության պայմաններում սուզվող հողերի ամրության խնդիրներին։ Փորձարարական ուսումնասիրությունները պարզել են, որ նստեցման հարաբերական դեֆորմացիայի կախվածությունը (σzPsl,0 սահմաններում կնքման ճնշումներից ունի գծային բնույթ, իսկ ուժային օրենքում: Ջրի հագեցվածության պայմաններում սուզվող հողերի կտրվածքային դիմադրության դիագրամը բեկված գիծ է, որի ճեղքման կետը համապատասխանում է սկզբնական նստեցման ճնշմանը։ Հաստատվել է, որ կնքման ճնշումների դեպքում անհրաժեշտ է որոշել կտրման դիմադրության պարամետրերը յուրաքանչյուր կնքման ճնշման համար սեղմման կորերի հակառակ ճյուղի երկայնքով Նիչիպորովիչի մեթոդով:
Keywords: saturated subsidented soils; shear; shear resistance