ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՄԻՆՉՔԵՄԲՐԻԻ ՔԱՍԱԽԻ ՇԵՐՏԱԽՄԲԻ ՄԵՏԱՄՈՐՖԻԶՄԻ ԹԵՐՄՈԴԻՆԱՄԻԿԱԿԱՆ ՊԱՅՄԱՆՆԵՐԻ ՈՐՈՇՈՒՄԸ ԱՄՖԻԲՈԼԱՅԻՆ ԹԵՐՄՈԲԱՐՈՄԵՏՐԻ ՄԻՋՈՑՈՎ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2011)
Որոշվել են Հայաստանի մինչքեմբրիի հիմքի ապարների թերմոդինամիկական մետամորֆիզմի պայմանների (P, T) արժեքները` ամֆիբոլային թերմոբարոմետրի միջոցով, ըստ ամֆիբոլների 104 միկրոզոնդային քիմիական անալիզների տվյալների: Այդ չափումները կատարվել են Քասախի միչնքեմբրիի հասակի օֆիոլիթային մետաբազալտային ամֆիբոլիթային շերտախմբի երկու նմուշների վրա: Բնորոշվել է մետամորֆիզմի ընդհանուր հետագիծը`  միջին աստիճանի ամֆիբոլիթային ֆացիայի և կանաչ թերթաքարային ֆացիայի հետևյալ սահմաններում`  T=420–640℃ և P=1,6–5,7 kbr, ցածր գեոթերմիկ գրադիենտով`  12℃/կմ: Հայտնաբերվել են ամֆիբոլներում պրոգրադային մագնեզիո-հորնբլենդ-չերմակիտ տիպի և ռետրոգրադային մագնեզիո-հորնբլենդ-ակտինոլիթ տիպի զոնալականություն, ինչպես նաև կերսուտիտի մնացորդներ: Վերջիններս պահպանվել են մագմատիկ հորնբլենդից:
Keywords: Precambrian Kasakh suite; green-schist facies; prograde magneziohornblende-tchermakite; retrograde magnezio-hornblende-actinolite zonation; primary-magmatic hornblende