ՄԱՐՄԱՐԻԿ ԳԵՏԻ ՋՐԱՌԱՏ ՍԵԶՈՆԻ ՀՈՍՔԻ ՏԱՐԱԾԱԺԱՄԱՆԱԿԱՅԻՆ ԲԱՇԽՄԱՆ ՕՐԻՆԱՉԱՓՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2011)
Այս աշխատանքում ուսումնասիրվում և վերլուծվում են Մարմարիկ գետի ավազանի գարնանային վարարումների բնութագրերի տարածական-ժամանակային բաշխման օրինաչափությունները: Այդ նպատակով ջրաչափական դիտակետերում (Մարմարիկ գետ–Հանքավան դիտակետ, Մարմարիկ գետ–Աղավնաձոր հենակետ, Ուլաշիկ գետ–Արտավազի հենակետ, Գոմուր գետ–Մեղրաձորի հենակետ) կատարված դիտարկումների արդյունքները հավաքագրվել և գնահատվել են 1936-2008 թթ. Հաստատվել են սերտ հարաբերակցություններ միջին հավասարակշռված բարձրության և ջրհեղեղի հոսքի շերտի, բարձր ջրային շրջանի տևողության միջև: Կազմվել է հեղեղումների ժամանակաշրջանի արտահոսքի շերտի տարածական բաշխման քարտեզը (մմ). արտահոսքի շերտի աճը կարելի է դիտարկել բարձրությամբ: Ըստ գտածոների՝ Մարմարիկ գետի ավազանում նկատվում է հեղեղումների հոսքի նվազման միտում, վարարումների սկիզբը տեղափոխվել է ձմեռային շրջան, դրա ավարտը՝ ամառ՝ կախված ավազանում օդի ջերմաստիճանի աճից։ Ամբողջական ուսումնասիրությունը կարող է հիմք ծառայել ավազանի հեղեղումների հոսքի կանխատեսման համար:
Keywords: Marmarik River basin; water-measuring observation posts; flooding period