ՍԵՎԱՆԱ ԼՃԻ ԱՎԱԶԱՆԻ ԳԵՏԱՅԻՆ ՀՈՍՔԻ ԵՐԿԱՐՍԺԱՄԿԵՏ ԿԱՆԽԱՏԵՍՄԱՆ ՄԵԹՈԴԻԿԱՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2010)
Աշխատանքն ուսումնասիրել և գնահատել է Սևանա լճի ավազանի հինգ խոշորագույն գետերի (Ձկնագետ, Մասրիկ, Վարդենիս, Արգիճի, Գավառագետ) հոսքերը գարնանային վարարումների (IV–VI), աճման շրջանի (IV–IX) և ամբողջ տարին. Ուսումնասիրվող տարածքի համար որոշվել են գարնանային ջրհեղեղի, օդի ջերմաստիճանի և տեղումների, ինչպես նաև աճող սեզոնի և տարեկան ժամանակաշրջանների և գարնանային ջրհեղեղի հոսքի միջև բազմագործոն սերտ հարաբերակցությունները՝ արտահայտված հավասարումների տեսքով, որոնք կարող են օգտագործվել գործառնական կանխատեսումների համար:
Keywords: Dzknaget; Masrik; Vardenis; Argichi; Gavaraget; spring flood; vegetation; spring flood drainage