ՄԱՐԴԱԾԻՆ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ԿԵՆՏՐՈՆԱԿԱՆ ԵՎ ՀԱՐԱՎԱՐԵՎԵԼՅԱՆ ԱԼԹԱՅԻ ԵՐԿՐԱՀԱՄԱԿԱՐԳԵՐԻ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Հոդվածում առաջարկվում է լեռնային տարածքների գեոհամակարգերի վրա մարդածին ազդեցության սքրինինգային ուսումնասիրություններ անցկացնելու տարբերակ: Բնական միջավայրի էկոլոգիական ապակայունացման աստիճանը որակապես գնահատելու համար, որն ակտիվացել է ուժեղացված տնտեսական գործունեության ազդեցության տակ, անհրաժեշտ է որոշել, թե որ չափանիշներն են ավելի նպատակահարմար այս կամ այն տարածքի համար: Բացի այդ, սքրինինգային ուսումնասիրություններն առաջարկում են, որ այդ չափանիշները պետք է դասակարգվեն որպես հասանելի։ Ելնելով ուսումնասիրվող տարածքի առանձնահատկություններից՝ Կենտրոնական և Հարավարևելյան շրջանների համար օգտագործվել են ռեկրեացիոն ծանրաբեռնվածության, ջրի որակի և գյուղատնտեսական նշանակության հողերի տեսակարար կշռի ցուցանիշներ։
Keywords: anthropogenic impact; geosystems; screening assessment; Central and South-Eastern Altai