ՀԻԴՐՕԴԵՐԵՎՈՒԹԱԲԱՆՈՒԹՅԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ԵՎ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՀԵՌԱՆԿԱՐՆԵՐԸ ԼԵՌՆԱՅԻՆ ՈՒ ԿԻՍԱԼԵՌՆԱՅԻՆ ԵՐԿՐՆԵՐՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
2023 թ․-նի օգոստոսի 29-ին Երևանի պետական համալսարանում առկա և առցանց ձևաչափով կայացել է "Հիդրոօդերևութաբանության զարգացման հիմնախնդիրներն ու հեռանկարները կիսալեռնային և լեռնային երկրներում" խորագրով միջազգային գիտակիրառական գիտաժողովը։ Գիտաժողովի նպատակն էր քննարկել, վերհանել և պարզաբանել հիդրոօդերևութաբանության ոլորտում ծառացած գերակա խնդիրները, զարգացման օրինաչափությունները և հեռանկարները, գնահատել դրա դերը տարածաշրջանի սոցիալ-տնտեսական խնդիրների լուծման մեջ: Գիտաժողովն անցկացվել է ՇՄՆ "Հայհիդրոմետ" ՊՈԱԿ-ում իրականացվող ՀՀ ԿԳՄՍՆ գիտության կոմիտեի "Սևանա լիճ թափվող գետերի ձմեռային սակավաջուր շրջանի ջրի ծախսի բնութագրերի ջրաէկոլոգիական գնահատումը" և ԿԳՄՍՆ գիտության կոմիտեի և Հիմնարար հետազոտությունների ռուսաստանյան հիմնադրամի կողմից անցկացված գիտական հետազոտությունների համատեղ ծրագրերի աջակցության "ՀՀ ԿԳՄՍՆ ԳԿ-ՀՀՌՀ-2020" միջազգային մրցույթի շրջանակում իրականացվող "Գարնանային վարարումների շրջանում գետային հոսքի կարճաժամկետ հավանականային կանխատեսում" թեմաների շրջանակում։ Գիտաժողովը կազմակերպվել է ԵՊՀ աշխարհագրության ու երկրաբանության ֆակուլտետի, Սանկտ Պետերբուրգի հիդրոօդերևութաբանության համալսարանի, Մոսկվայի պետական համալսարանի աշխարհագրության ֆակուլտետի, ՌԴ արտակարգ իրավիճակների նախարարության քաղաքացիական պաշտպանության և արտակարգ իրավիճակների համառուսաստանյան գիտահետազոտական ինստիտուտի (Գիտության և բարձր տեխնոլոգիաների դաշնային կենտրոն) հետ համատեղ։ Գիտաժողովի ընթացքում ներկայացվել են բազմաթիվ զեկուցումներ՝ նվիրված հիդրոօդերևութաբանության առջև ծառացած արդի հիմնախնդիրներին և դրանց լուծման ուղիներին։ Ելույթով հանդես են եկել Երևանի պետական համալսարանի ռեկտոր Հ. Հովհաննիսյանը, "Հայհիդրոմետ" ՊՈԱԿ-ի տնօրեն Լ.Ազիզյանը, Ռուսաստանի պետական հիդրոօդերևութաբանության համալսարանի ինժեներական հիդրոլոգիայի ամբիոնի դոցենտ Ե. Գայդուկովան, ՌԴ արտակարգ իրավիճակների նախարարության քաղաքացիական պաշտպանության և արտակարգ իրավիճակների համառուսաստանյան գիտահետազոտական ինստիտուտի (Գիտության և բարձր տեխնոլոգիաների դաշնային կենտրոն) տնօրեն Մաքսիմ Բեդիլոն, Երևանի պետական համալսարանի աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետի դեկանի ժ․պ․ Շ. Խաչատրյանը։ "Հայհիդրոմետ" ՊՈԱԿ-ի տնօրեն Լևոն Ազիզյանը հատուկ երախտագիտություն է հայտնել Ռուսաստանի պետական հիդրոօդերևութաբանության համալսարանին՝ ի դեմս Ե․ Գայդուկովայի և Մոսկվայի Մ.Վ. Լոմոնոսովի անվան պետական համալսարանին՝ ի դեմս Ն․ Ֆրոլովայի (նախագծի գիտական խորհրդատու)՝ գիտաժողովի կազմակերպման գործում նրանց ունեցած ներդրման, գիտական թեմաների իրականացման գործընթացներին մասնակցելու, աջակցելու և համագործակցելու համար, ինչպես նաև գիտաժողովի կազմակերպիչ մյուս կազմակերպություններին, այդ թվում՝ ԵՊՀ-ին՝ ի դեմս ռեկտոր Հ․ Հովհաննիսյանի և Աշխարհագրության և երկրաբանության ֆակուլտետի դեկանի պաշտոնակատար Շ․ Խաչատրյանին՝ աջակցության և կազմակերպման համար։ Գիտաժողովին մասնակցում էին ՌԴ պետական հիդրոօդերևութաբանության համալսարանի, Բելառուսի պետական համալսարանի, Խարկովի Վ. Կարազինի անվան ազգային համալսարանի, Մոսկվայի պետական համալսարանի, Լեռնային Ալթայի պետական համալսարանի, Յուգորսկի պետական համալսարանի, "Հայհիդրոմետ" ՊՈԱԿ-ի, Բրետսկի պետական տեխնիկական համալսարանի, Ռուսաստանի արտակարգ իրավիճակների նախարարության քաղաքացիական պաշտպանության և արտակարգ իրավիճակների համառուսաստանյան գիտահետազոտական ինստիտուտի, Տոմսկի ազգային հետազոտական պետական համալսարանի, Երևանի պետական համալսարանի, Հայաստանի ազգային պոլիտեխնիկական համալսարանի, ԳԱԱ երկրաբանական գիտությունների ինստիտուտի, Էկոլոգանոոսֆերային հետազոտությունների կենտրոնի, Կենդանաբանության և հիդրոէկոլոգիայի գիտական կենտրոնի, Խ․ Աբովյանի անվան Երևանի պետական մանկավարժական համալսարանի, Գերմանիայի միջազգային համագործակցության կազմակերպության, ՄԱԿ-ի զարգացման ծրագրի, Երևանի քաղաքապետարանի բնապահպանության վարչության, Կադաստրի կոմիտեի ներկայացուցիչները։ Բոլոր մասնակիցներին տրամադրվել է հավասագիր։