ՕՊՏԻՄԱԼ ԿԱԶՄՈՎ, ԽԱՌՆՈՒՐԴՆԵՐԻ ՍԱՀՔԻ ԵՎ ՍՈՂՔԻ ԴԻՄԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Աշխատանքում ներկայացված են երկու տարբեր օպտիմալ խառնուրդների նմուշների կտրվածքային ամրության և կտրվածքային սողման փորձարարական ուսումնասիրությունների արդյունքները: Դրանցում կավե բաղադրամասերը ներկայացված են Սարիգյուղի հանքավայրի ուռած բենտոնիտային կավերով և Էրեբունու միոցեն կարմրավուն կավերով։ Որպես հավելումներ օգտագործվել են տուֆի փոշին և հրաբխային խարամը։ Հաստատվել է, որ օպտիմալ խառնուրդներում հրաբխային տուֆի և խարամի առկայությունը հանգեցնում է կպչունության նվազմանը և ներքին շփման գործակցի ավելացմանը։
Keywords: bentonite clays; shear and creeping strength; volcanic tuff; Miocene reddish clays