ՋՐՀԱՎԱՔ ԱՎԱԶԱՆՆԵՐԻ ՀԻՆ ՋՐԱԳՐԱԿԱՆ ՑԱՆՑԻ ՀԱՄԱԼԻՐ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ: (Քասախ գետի ավազանի օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2007)
Երկրաֆիզիկական և հիդրոերկրաբանական ուսումնասիրությունների արդյունքների անալիզի հիման վրա ստացվել են նոր տվյալներ Քասախ գետի ավազանի ստորերկրյա հոսքի բաշխման վերաբերյալ: Չնայած ջրհավաք մակերեսի մեծությանը և ստորերկրյա ջրերի ձևավորման ու տեղափոխման համար բնական բարենպաստ պայմաններին՝ այստեղ բեռնաթափվող աղբյուրների դեբիտն աննշան է: Դա բացատրվում է նրանով, որ ֆիլտրացիոն ջրերի մեծ մասը դրենաժի է ենթարկվում առանձին թաղված հովիտներում, որոնցից հիմնականը Պալեոքասախ գետն է: Քասախ գետի ջրհավաք ավազանի ընդլավային ջրամերժ ռելիե ֆի մեր կողմից կառուցված քարտեզի հիման վրա ստացվել են ավազանի ստորերկրյա հոսքի բաշխման տվյալները: Կատարվել են պալեոգետերի ջրահոսքերի և Ապարանի ջրամբարի ֆիլտրացիոն ջրահոսքի ծախսերի գնահատման հաշվարկները:
Keywords: Kasakh River; Paleokasakh; ground water run off distribution; geophysical and hydrogeological investigations