ՈՂՋԱԲԵՐԴԻ ՍՈՂԱՆՔԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՎԱԾՈՒԹՅԱՆ ՎԻՃԱԿԸ: (Կոտայքի մարզ, Հայաստան) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Ողջաբերդի սողանքը Գառնիի սեյսմիկ ակտիվ խզվածքի գոտուն հարակից մի քանի խոշոր սեյսմավիտացիոն սողանքներից մեկն է: Այն չափի բլոկ է 2,5–2,8 կմ2 և գնահատված միջին 70–80 մ հզորությամբ, որը պոկվել է համանուն լեռնաշղթայի զառիթափ լանջից և տեղաշարժվել բեկորային բնույթի խզվածքի գծով։ Այսօրվա դրությամբ Ողջաբերդի սողանքով առկա է փաստացի նյութի որոշակի ծավալ (դրա ծագումը, մի շարք արտաքին պարամետրեր, ակտիվության բնույթը, գրունտային ջրերի դիրքը, դրան պատճառվող գյուղական շինությունների և ավտոմոբիլային ճանապարհների ավերածությունները և այլն): Սակայն բացակայում են սողանքի հզորության վերաբերյալ հավաստի տվյալները, ինչը թույլ չի տալիս որոշել տվյալ հատվածի համար առավել հարմար հակասողանքային միջոցառումները: Անհրաժեշտ են կապիտալ միջոցառումներ սողանքային շերտի տեղաշարժերի ամբողջական դադարեցման համար: Կապիտալ միջոցներ են պահանջվում սողանքային շերտի տեղաշարժն ամբողջությամբ դադարեցնելու համար։ Սողանքի հաստությունը որոշելու համար անհրաժեշտ է դրա երկարությամբ առնվազն 3 հորատանցք հորատել, բայց անպայման հորատել մինչև սահող մակերեսը։
Keywords: Vokhchaberd; seismogravitational landslide; thickness; sliding surface