ԳԾԱՅԻՆ ԿԱՌՈՒՅՑՆԵՐԻ ՆԱԽԱԳԾԱՅԻՆ ՊՐՈՖԻԼԻ ՕՊՏԻՄԱԼԱՑՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածը նվիրված է գծային կառույցների նախագծային պրոֆիլի օպտիմալացմանը՝ օգտագործելով վերլուծական մեթոդները՝ ըստ օպտիմալության հիմնական չափանիշների (աշխատանքային նիշերի փոքրացում, նվազագույն հաշվեկշիռ և հողային աշխատանքներ, նախագծային թեքության սահմանային արժեքներ)։ Դիտարկված է վերլուծական նախագծում՝ նվազագույն քառակուսիների և քառակուսային ծրագրավորման եղանակներով։ Մշակվել է պրոֆիլի բեկման կետերի նախագծային նիշերի հավասարակշռման մեթոդիկա՝ հաշվի առնելով նաև աշխատանքային նիշերի կշռային գործակիցների ազդեցությունը հողային աշխատանքների հաշվեկշռի վրա։ Ցույց է տրված, որ աշխատանքային նիշերի և սահմանային թեքության օպտիմալացման լրացուցիչ պայմանները հաշվի առնելու համար նպատակահարմար է կիրառել քառակուսային ծրագրավորման եղանակը։ Բերված են ավտոմոբիլային ճանապարհի հատվածի երկայնական պրոֆիլի վերլուծական նախագծման օրինակներ։
Keywords: linear structure; longitudinal profile; working mark; optimality criteria; least squares method; quadratic programming method