ԼԵՌՆԱՅԻՆ ԵՐԿՐՆԵՐԻ ԳՅՈՒՂԱԿԱՆ ՏԱՐԱԲՆԱԿԵՑՄԱՆ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐԱԿԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՄԱՆ ՆՇԱՆԱԿՈՒԹՅՈՒՆԸ: (Հայաստանի Հանրապետության օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում, Հայաստանի Հանրապետության օրինակով, քննարկվում են լեռնային երկրների գյուղական տարաբնակեցման առանձնահատկությունները։ Հիմնավորվում է այդպիսի տարածքներում գյուղական տարաբնակեցման հետազոտման կարևորությունն և նշանակությունը։ Լեռնային երկրների բնական պայմանների բազմազանությունը և սոցիալ-տնտեսական զարգացման առանձնահատկություները պայմանավորում են գյուղական տարաբնակեցման բնույթն այդպիսի տարածքներում։
Keywords: Republic of Armenia; mountainous contries; rural settlement pattern; rural settlement; geographical features; study; theoretical and practical value