ՍՈՑԻԱԼԱԿԱՆ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՌՈՒՍԱՍՏԱՆՈՒՄ. ՊՈՏԵՆՑԻԱԼ ԵՎ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ԳԵՐԱՀԱՅՏՆՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում ներկայացված է Ռուսաստանում XXI դարի սոցիալական աշխարհագրության զարգացման գործոնների, միտումների և խնդրահարույց իրավիճակների վերլուծությունը (աշխարհագրական գիտության համակարգում հատուկ դիսցիպլին, որը կենտրոնացած է հասարակության և նրա առանձին բաղադրիչների և կառուցվածքների տարածական որոշիչների և օրինաչափությունների ուսումնասիրության վրա)։ Հատուկ ուշադրություն է դարձվել Ռուսաստանի սոցիալական աշխարհագրության անձնակազմին և տեղայնացմանը: Կատարվել է սոցիալական աշխարհագրության վերլուծության առաջնահերթ ոլորտների գույքագրում։ Ցուցադրված են ռուս աշխարհագրագետների և հասարակագետների կարևորագույն գիտական և գիտագործնական ձեռքբերումները վերջին երեք տասնամյակների ընթացքում։ Բնութագրվում են Ռուսաստանի Դաշնությունում Մարդկային աշխարհագրության ոլորտում հետազոտությունների հետագա դրական դինամիկայի խնդրահարույց իրավիճակներն ու խոչընդոտները և ընդգծվում դրանց հաղթահարման խնդիրներն ու ուղղությունները։
Keywords: human geography; global changes; priorities of science; Russia