ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ԱՇԽԱՐՀԻ ՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ «ԴՐՈՇՆԵՐԻ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐՈՒԹՅՈՒՆ» (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում ուսումնասիրվել են ժամանակակից աշխարհի դրոշի համակարգի ձևավորման աշխարհագրական առանձնահատկությունները։ Արդյունքում պարզվեց, որ առաջին դրոշներն ունեին գույների նույն համադրությունը՝ սպիտակ, կապույտ, կարմիր։ Հետագայում առաջացած դրոշները կարելի է բաժանել «շարունակական դրոշների» և «հակադրող դրոշների», բայց և՛ «շարունակական դրոշները», և՛ «հակադրող դրոշները» հիմնվել են ավելի վաղ դրոշների վրա: Առանց դրոշների առաջացման և կիրառման պատմաաշխարհագրական համատեքստը հաշվի առնելու, դրանց ուսումնասիրությունը դժվար թե իմաստ ունենա։ Այս համատեքստի բացահայտումն ինքնին շատ բարդ խնդիր է: Այն, ինչ դուրս է գալիս վերջում, միշտ չէ, որ վերջնական է, բայց միշտ հետաքրքիր է։
Keywords: geography; vexillology; heraldry; flags; states