ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԼԵՌՆԱՇԽԱՐՀԻ ՀՐԱԲԽԱՅԻՆ ԿԱՌՈՒՅՑՆԵՐԻ ԼԱՆՋԵՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՈՒՄՆ ՈՒ ԶԱՐԳԱՑՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում առանձնացվում են Հայկական լեռնաշխարհի հրաբխային լանջերի առանձնահատկությունները՝ հաշվի առնելով այն հանգամանքը, որ դրանց ձևավորումն ու զարգացումը տեղի է ունեցել հարաբերական խոնավության դեֆիցիտի պայմաններում (բացառությամբ բարձր լեռնային գոտու): Գիտական գրականության մեջ վերջիններս օծվում են բավականին սակավ, ուստի հեղինակի ուսումնասիրությունները ինչ-որ չափով լրացնում են առկա բացը: Հրաբխային ռելիեֆը՝ համապատասխան լանջերով, այստեղ ձևավորվել է հիմնականում պլիոցեն-չորրորդական ժամանակաշրջանում և պատկանում է, այսպես կոչված, հայկական հրաբխային լեռնաշխարհին։ Լեռնաշխարհի հրաբխային լանջերի ձևավորումն և զարգացումը ունի մի շարք առանձնահատկություններ. հարաբերական երիտասարդություն; դրանց արագ ձևավորումը, որը շատ անգամ գերազանցում է հրաբխային ապարների եղանակային տեմպերը. ժայռերի կազմը (լավա, պիրոկլաստիկ նյութ), ինչը էական նշանակություն ունի որոշակի ձևաբանության լանջի ձևավորման գործում. հրաբխային ապարների ջրի թափանցելիություն; հրաբխային լանջերի մեծ մասի համար դենուդացիայի միջանկյալ հիմքը: Հրաբխային ապարների արագ ձևավորումը տեղի է ունենում այն ժամանակ, երբ հրաբխային ապարները քայքայվում են: Լեռնաշխարհի հրաբխային լանջերի մեծ մասում լանջի ծածկը, որպես ամբողջություն, գտնվում է ձևավորման սկզբնական փուլում: Գերակշռում են հիմնականում բազալ հորիզոնը և ավելի հազվադեպ՝ մորֆոդինամիկը։ Ծածկող հորիզոնը հանդիպում է հիմնականում լանջի ստորին, ավելի մեղմ մասում։ Բարձրավանդակում լանջերի զուգահեռ նահանջը, առանց զգալի տարածման, նշվում է լավայի հոսքերի և սարահարթերի եզրերին, որոնք ուղղակիորեն կտրվում են գետի հունին, և վերջինս հասցնում է հեռացնել փլուզված նյութը։ Այս դեպքում զուգահեռ նահանջը հեշտացվում է սիրո մեջ սյունակային առանձնությունների առկայությամբ:
Keywords: Armenian volcanic highlands; parallel retreat of slopes; slope cover