ԿԱՅՈՒՆ ԶԲՈՍԱՇՐՋՈՒԹՅԱՆ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԸ ԳԵՂԱՐՔՈՒՆԻՔԻ ՄԱՐԶՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում վեր են հանվել ՀՀ Գեղարքունիքի մարզի կայուն զբոսաշրջության զարգացմանը խաթարող հիմնախնդիրները: Կայուն զբոսաշրջության սկզբունքների և գաղափարների ներդրումը և կիրառումը հույժ կարևոր են մարզի զբոսաշրջության զարգացման գործում: Հիմք ընդունելով կայուն զբոսաշրջության զարգացմանը խաթարող հիմնախնդիրները՝ հնարավորություն է ստեղծվում մշակել կայուն ռազմավարական ծրագիր, որը կբխի մարզի սոցիալ-տնտեսական զարգացման շահերից: Գեղարքունիքի մարզն ունի ինքնատիպ բնական պայմաններ և հնարավորություններ կայուն զբոսաշրջության զարգացման համար, սակայն զբոսաշրջային ինդուստրիայի զարգացումը տեղի է ունենում ոչ լիարժեք կերպով, քանի որ այդ ռեսուրսները և հնարավորությունները ի նպաստ զբոսաշրջության զարգացման չեն օգտագործվում կամ օգտագործվում են մասամբ: Լիարժեք կերպով չի ներկայացվում նաև այդ ռեսուրսների զբոսաշրջային գրավչություն և հետաքրքրությունը: Հոդվածում հիմք է ընդունված այն մոտեցումը, որ Գեղարքունիքի մարզի կայուն զբոսաշրջության զարգացման գործում պետք է հաշվի առնել Կայուն զարգացման սկզբունքները: Դրանք են մարզում շահագրգիռ կողմերի ակտիվ համագործակցությունը, պետական և մասնավոր հատվածի գործընկերային հարաբերությունները, միջազգային և տարածաշրջանային համագործակցությունը և այլն:
Keywords: sustainable development; sustainable tourism; tourist destination; development challenges