ՀՈՂԱՅԻՆ ԻՐԱՎՈՒՆՔԸ, ՀՈՂԱՅԻՆ ՀԱՐԱԲԵՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՆ ՈՒ ՍԱՀՄԱՆԱԳԾՄԱՆ ՀԱՐՑԵՐԸ ՊԱՏՄԱԿԱՆ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ՝ ԸՍՏ Ս. ԲԱՀԱԹՐՅԱՆՑԻ ԵՎ Հ. ՄՈՒՍԱՅԵԼՅԱՆԻ ԱՇԽԱՏՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Տարբեր դարաշրջաններում Հայաստանում հողային հարաբերությունների, իրավունքների, սահմանազատման հարցերի ուսումնասիրությունն այսօր, առավել քան երբևէ, արդիական ու կարևոր է: Հայ նախարարները, մելիքները, անգամ գյուղացիները նույնիսկ օտար լծի տակ հայտնվելու, պետականություն չունենալու ժամանակաշրջանում դարեր շարունակ հիմնականում պահպանել են իրենց պատկանող հողերը, դրանց նկատմամբ իրավունքները (մասնավորապես՝ ժառանգության իրավունքը), հողատիրության ձևերը: Այդ նպատակով էլ կատարել ենք այս աշխատանքը: Ներկայացված աղբյուրներն առաջին անգամ են ուսումնասիրվում հողային իրավունքի, հողային հարաբերությունների, հողաշինարարության պատմության տեսանկյունից:
Keywords: land law; land relations; land management; history of land management; land survey