ԷԿՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ԻՐԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ԴԱՇՏՈՒՄ ԵՎ ՆՐԱ ՀՈԴԱՅԻՆ ՌԵՍՈՒՐՍՆԵՐԻ ՌԱՑԻՈՆԱԼ ՕԳՏԱԳՈՐԾՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2006)
Արարատյան ավազանի հողային և ջրային ռեսուրսների շահագործման ժամանակակից եղանակները լավ հիմք են ենթադրելու, որ մոտ ապագայում նոր հողաշերտեր դուրս կշպրտեն գյուղատնտեսական կիրառությունից՝ դրանց երկրորդ աղակալման և ճահճացման պատճառով։ Առաջարկվում է գիտականորեն հիմնավորված դրենաժային-մելիորատիվ գործունեության նոր տեսակ, որը հիմնականում կփոխի ավազանի էկոլոգիական վիճակը:
Keywords: Ararat basin; new soil layers; drainage-meliorative activities