ՍՈՏՔԻ ՈՍԿՈՒ ՀԱՆՔԱՎԱՅՐԻ ՀՈՂԵՐԻ ԷԿՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՎԻՃԱԿԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2006)
Հետազոտությունները թույլ են տվել գնահատել Սոտքի հանքային դաշտին հարող հարավարևմտյան ֆլանգի հողերի ծանր և տոքսիկ մետաղներով աղտոտվածության բնույթն ու աստիճանը, որոնք, համաձայն շրջակա միջավայրի պահպանության միջազգային գործակալության, համարվում են առավել առաջնային: Ըստ աղտոտվածության ցուցանիշի՝ տվյալ հողերը պատկանում են խիստ աղտոտվածության կատեգորիային: Բացահայտվել են հիմնական աղտոտիչ տարրերը: Ընդհանրապես՝ տեխնոգենեգի ազդեցությունը կենսոլորտի վրա գնահատելու համար առաջարկվում են համալիր երկրաքիմիական ուսումնասիրություններ:
Keywords: Sotk gold-polymetallic mine field; heavy and toxic metals; pollutant elements; technogenesis on biosphere