ՔԱՐՈԼՈՐՏԱՅԻՆ ՍԱԼԵՐԻ ՍԱՀՄԱՆԱՅԻՆ ԳՈՏԻՆԵՐԸ ՈՐՊԵՍ ԷԹՆՈԳԵՆԵԶԻ ԵՎ ՊԱՍԻՈՆԱՐԱՅԻՆ ԴԱՇՏԵՐԻ ԶՈՆԱՆԵՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ԱԶԴԱԿ: (Հայկական լեռնաշխարհի օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2005)
Վերլուծված է հայ էթնիկ խմբի և պետականության ձևավորման գործընթացը։ Ապացուցված է, որ դրա վրա ազդում են երկրաբանական գործոնները, որոնք որոշում են էթնիկ խմբի ամբողջականությունն ու կայունությունը: Եզրակացվում է, որ էթնոգենեզի գոտիների և կրքոտության դաշտերի ձևավորման վրա, բացի տիեզերական գործոնից, ազդում են նաև տարբեր կարգի ակտիվ խզվածքները և դրանց հանգույցները, որոնք տեղակայված են լիթոսֆերային թիթեղների սահմանագոտիների վրա։
Keywords: Armenian highland; forming ethnogenesis zones; passionate atmosphere; belt of lithosphere plates