ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՏԱՐԱԾՔԻ ԱՆԱՊԱՏԱՑՈՒՄԸ: (հարցի էությունը, գործոնները, ինդիկատորները, պաշտպանական միջոցառումները) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2005)
Դիտարկելով Հայաստանի Հանրապետության տարածքի անապատացման պրոցեսի զարգացման փաստերն ու ինդիկատորները, նշում ենք միջոցառումներ, որոնք կարող են թուլացնել այդ բացասական երևույթները: Եզրակացվում է, որ անապատացման երևույթը Հայաստանի Հանրապետության տարածքում ուժեղացել է վերջին 15-20 տարում՝ պայմանավորված տարածաշրջանում գեողինամիկական վիճակի ակտիվացմամբ և ոչ բարենպաստ սոցիալ-տնտեսական պայմաններով, ինչպես նաև վտանգավոր ջրաօդերևութաբանական երևույթների կտրուկ փոփոխությամբ և դրանց հաճախականության մեծացմամբ, ինչը հետևանք է համամոլորակային կլիմայական փոփոխությունների:
Keywords: desertification of the territory of Armenia; dangerous hydrometeorological phenomena; Republic of Armenia