ՈՒՌՉՈՂ ԿԱՎԵՐՈՒՄ ՍԱՀՔԻ ՊՐՈՑԵՍՆԵՐԻ ՄԵԽԱՆԻԶՄԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ՈՒՌՉՄԱՆ ՀԵՏԵՎԱՆՔՈՎ ԿՈՆՍԻՍՏԵՆՑԻԱՅԻ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅԱՄԲ ՊԱՅՄԱՆԱՎՈՐՎԱԾ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Աշխատանքը նվիրված է ուռած հողերում սահող դեֆորմացիաների բնույթի փոփոխությանը` կախված հողի հետևողականության փոփոխությունից: Սայթաքման դիմադրության փորձարկումներն իրականացվել են ինչպես մեկ հարթության կտրվածքի փորձարկման սարքերի, այնպես էլ ոլորման փորձարկման սարքերի վրա: Փափուկ պլաստիկի հետևողականության դեպքում մշտական արագությամբ սահելու փորձարկման ժամանակ չկա սահելու գագաթնակետային դիմադրություն: Տորսիոն փորձարկումները ցույց են տալիս, որ փափուկ պլաստիկ հողերի դեպքում սահող դեֆորմացիան տեղի է ունենում փորձանմուշի ողջ բարձրության վրա՝ առանց դեֆորմացիայի տեղայնացման և տեղաշարժման մակերեսի ձևավորման: Չափազանց խտացված կավե հողի դեպքում, երբ փորձարկվում է հաստատուն արագությամբ միակողմանի կտրվածքի համար, կտրվածքային լարման կախվածությունը կտրվածքային լարվածությունից ծայրահեղ է, և ճեղքման դիմադրությունը հասնում է իր առավելագույն արժեքին: Այնուհետև, հետագա շարժումով, սահող դիմադրությունը նվազում է մինչև մնացորդային սահող դիմադրության նվազագույն արժեքի հասնելը: Սահող փորձարկման ժամանակ, երբ դեֆորմացիաները հասնում են որոշակի կրիտիկական արժեքի, տեղի է ունենում դեֆորմացիայի տեղայնացում. ձևավորվում է տեղայնացման գոտի, որից հետո նմուշի վերին մասը շարժվում է ստորին ամրացված շերտի համեմատ: Ընդ որում, և՛ վերին, և՛ ստորին հատվածները չեն ենթարկվում սահող դեֆորմացիաների։
Keywords: argillaceous clays; swelling soils; swelling-shrinking; swelling deformations; sliding resistance; torsion method