ԼՈՌՈՒ ՄԱՐԶԻ ԶԲՈՍԱ-ՌԵԿՐԵԱՑԻՈՆ ՆԵՐՈՒԺԻ ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՆԱԽԱԴՐՅԱԼՆԵՐԸ ԵՎ ԴՐԱՆՑ ՕԳՏԱԳՈՐԾՄԱՆ ԽՆԴԻՐՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում քննարկվել են Լոռու մարզի զբոսա-ռեկրեացիոն ներուժի հիմնական նախադրյալները, տրված են դրանց արդյունավետ օգտագործման ուղիները: Լոռին ինքնատիպ բնապատմական, զբոսաշրջային-ռեկրեացիոն գրավչություն և զարգացման մեծ ներուժ ունեցող մարզ է և կարող է զբոսաշրջային շուկային առաջարկել ռեկրեացիոն-զբոսաշրջային բազմաբնույթ, մրցունակ արտադրանք ու ծառայություններ: Մարզն աչքի է ընկնում բնական և մարդածին ռեկրեացիոն բազմաթիվ ռեսուրսներով, որոնք նպաստել են տարածաշրջանում ռեկրեացիոն-առողջարարական զբոսաշրջության զարգացմանը: Գործնական կարևոր նշանակություն ունեն բազմազան լանդշաֆտները, փարթամ անտառները, բարենպաստ ու առողջարար կլիման, լճերը, լեռնային զուլալ գետերը, տարբեր հանքայնացում ու տարբեր ջերմաստիճան ունեցող հանքային բուժիչ աղբյուրները, բնության և պատմամշակութային բազմաթիվ հուշարձանները: Սակայն մարզում դեռևս բավարար չեն ռեկրեացիոն-զբոսաշրջային ներուժի օգտագործման ցուցանիշները, ցածր է այդ ներուժի օգտագործման մակարդակը: Մարզի ռեկրեացիոն ռեսուրսներն առայժմ քիչ չափով են ներառված զբոսաշրջային շուկայում: Դրանց գրավչությունը բարձրացնելու համար անհրաժեշտ է քարտեզագրել դրանք և ավելի ակտիվորեն գովազդել առաջարկվող ծառայությունները։ Անհրաժեշտ է ավելի սերտ համագործակցություն տուրօպերատորների հետ՝ Լոռու մարզն ավելի շատ տուրերի մեջ ներառելու, մարզի տեսանելիությունն ու ճանաչելիությունը բարձրացնելու համար, ինչը կամրապնդի նրա առաջատարի դիրքերը հանգստի ծառայությունների շուկայում։
Keywords: Lori province; tourist-recreational potential; recreational tourism; health tourism; specially protected areas; natural monuments