ՍՊԻՏԱԿԻ ԵՐԿՐԱՇԱՐԺԻ ԳՈՏՈՒ ԵՐԿՐԱԿԵՂԵՎԻ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՈՒՂՂԱՁԻԳ ՇԱՐԺԵՐԻ ՄՈՆԻԹՈՐԻՆԳԻ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ԴՐԱ ՀԵՏԱԳԱ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Ուսումնասիրվել են 1988 թ. Սպիտակի երկրաշարժի վերաբերյալ ԱՄՆ-ի, ԽՍՀՄ-ի, Ճապոնիայի, Հայաստանի և այլ երկրների մասնագետների հեղինակած աշխատություններից տվյալներ: Ամփոփվել, վերլուծվել և հաշվարկվել է Սպիտակի տարածաշրջանի գեոդինամիկական պոլիգոն օբյեկտում նախկինում կատարված նիվելիրացման աշխատանքների արդյունքում ստացված հենանիշերի բացարձակ բարձրությունների տարբերությունները: Այդ տվյալների հիման վրա ստեղծվել է Սպիտակի երկրաշարժի տարածաշրջանի երկրակեղևի ժամանակակից ուղղաձիգ շարժերի քարտեզը երկրաշարժից առաջ՝ 1988 թ. և հետո՝ 1989–1990 թթ. դրությամբ: Կառուցվել է նաև (1989–1990 թթ. մինչև 2002–2006 թթ. ընկած ժամանակահատվածի) երկրակեղևի ժամանակակից ուղղաձիգ շարժերի քարտեզը, որից պարզ երևում է, որ երկրակեղևի նստեցման 9–12 մմ/տարի արագությունը շարունակական բնույթ է կրում մինչև 2016 թ.: Ենթադրվում է, որ տարածաշրջանում նույն արագությամբ շարունակվում է երկրկակեղևի նստեցման գործունեությունը: Այդ վարկածը հաստատվում է ՀՀ արտակարգ իրավիճակների նախարարության ներկայացրած (01.01.2020–01.03.2022 ժամանակահատվածում) Ամասիա, Աշոցք և Բավրա տարածաշրջաններում տեղի ունեցած M ≥ 2,5 մագնիտուդայով երկրաշարժերի էպիկենտրոնների վերաբերյալ տվյալներն ու քարտեզը: Առաջարկվում է գեոդեզիստ, երկրաբան, գեոֆիզիկոս և սեյսմաբան մասնագետների մասնակցությամբ կազմել նախագիծ տվյալ տարածաշրջանում կրկնակի գեոդինամիկական մոնիթորինգ իրականացնելու համար: Ստացված տվյալների հիման վրա կպարզաբանվի երկրակեղևի դինամիկայի երևույթների պատճառները և դրանց օրինաչափությունն ընդերքում տեղի ունեցող լարումների փոփոխման  նկատմամբ:
Keywords: earthquake; fault; crust; vertical displacement; geodynamic polygon; leveling; elevation mark