ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ՄԻԳՐԱՑԻԱՆ 2019–2023 ԹՎԱԿԱՆՆԵՐԻՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում վերլուծվում և գնահատվում են միջպետական և ներհանրապետական միգրացիոն հոսքերն՝ ըստ Հայաստանի Հանրապետության բնակչության տարաբնակեցման տիպերի և վարչական միավորների, միգրացիայի պատճառները, 2019–2023 թթ․ ՀՀ-ում ժամանակավոր, մշտական և հատուկ կացության կարգավիճակ ստացած օտարազգի իմիգրանտների բաշխումն՝ ըստ քաղաքացիության երկրի և ազգությամբ հայ լինելու հիմքի։ Դիտարկվում են միգրացիայի սալդոյի (մնացորդի), հանրապետության սահմանահատումների հաշվեկշռի, միգրացիոն լարվածության, ինտենսիվության (շարժունության) շարժընթացը, միջպետական տեղաշարժերին մասնակցող անձանց սեռատարիքային կազմը, 2022–2023 թթ․ ՀՀ մարզերի և Երևան քաղաքի բնակչության թվաքանակի փոփոխությունները։ Բացարձակ և հարաբերական բազմաթիվ ցուցանիշների վերլուծությունը, միգրացիայի և բնակչության սոցիալ-ժողովրդագրական կազմի պատճառահետևանքային կապերի, ինչպես նաև երկրում միգրացիոն գործընթացների տարածքային տարբերությունների ուսումնասիրությունը հնարավորություն տվեցին կատարել եզրահանգումներ և ներկայացնել առաջարկություններ՝ ուղղված միգրացիոն քաղաքականության մշակմանն ու իրականացմանը, էմիգրացիոն և իմիգրացիոն հոսքերի նպատակաուղղված և արդյունավետ կառավարմանը:
Keywords: migration of the population; net migration balance; migration tension; migration flows; Republic of Armenia