ՍՈՏՔԻ ՈՍԿՈՒ ՀԱՆՔԱՎԱՅՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ ԵՐԿՐԱԲԱՆԱԿԱՌՈՒՑՎԱԾՔԱՅԻՆ ՄՈԴԵԼԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2003)
Սոաքի հանքավայրի հանքաքարը պարփակող ապարները ենթակա են մետամորֆային և մետասոմատիկ վերամշակման։ Խորությամբ առանձին հանքաքարերը միավորվում են մեկ (պաշար): Հանքայնացման հիմնական մասերը կապված են գաբրոների և պերիդոտիտների ծայրահեղ մասերի վրա, որոնք առանձնանում են իրենց նավթաֆիզիկական պարամետրերով: Ոսկու հանքայնացման բաշխման բնույթը վկայում է, որ հանքավայրի վերին հատվածը առավել հեռանկարային է։ Առանձնացվում է ինտենսիվ հանքայնացման փուլը, հանքայնացումը խորությամբ մարում է։ Կարճ խորության վրա գտնվող կոշտ հիմքը քայքայված է տեկտոնական ճեղքերով, որոնք բարենպաստ միջավայր էին հիդրոթերմային լուծույթի ներթափանցման համար:
Keywords: Sotsk deposit; metamorphic and metasomatic processing; gabbro and peridotites; petrophysical parameters; Republic of Armenia