ՍՈՑԻԱԼ-ՏՆՏԵՍԱԿԱՆ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐՈՒԹՅԱՆ ԶԱՐԳԱՑՈՒՄԸ ՀՀ-ՈՒՄ. ՀԻՄՆԱԿԱՆ ՈՒՂՂՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՆ ՈՒ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Աշխարհագրական հետազոտություններն իրենց անմիջական դերն ունեն երկրների տնտեսական զարգացման գործում և համարվում են կարևորագույն գործիք հասարակության տարածքային կազմակերպման ու զարգացման գործընթացներում: Անցած տասնամյակների ընթացքում ՀՀ-ում՝ տնտեսության զարգացման պահանջներին համապատասխան իրականացվել են նաև սոցիալ-տնտեսաաշխարհագրական համալիր հետազոտություններ: Վեր են հանվել ՀՀ բնական համալիրի տարրերի ու ռեսուրսների,  բնակչության ու բնակավայրերի, տարաբնակեցման, տնտեսության տեղաբաշխման ու տարածքային կազմակերպման աշխարհագրական առանձնահատկությունները: Դրանք իրենց անմիջական դերն են ունեցել ՀՀ-ում տնտեսական զարգացման տարբեր ծրագրերի մշակման, ռեսուրսների շահագործման, արտադրության տեղաբաշխման և զարգացման գործընթացներում: Հոդվածում խնդիր է տրվել ընդհանրացնել անցած տասնամյակների ընթացքում ՀՀ-ում կատարված սոցիալ-տնտեսաաշխարհագրական հետազոտությունների հիմնական ուղղությունները և մատնանշել արդյունքները:
Keywords: Republic of Armenia; socio-economic geographical research; practical significance; key directions