ԱՂԱՅԻՆ ՍԹՐԵՍԻ ՖՈՆԻ ՎՐԱ ՋՐԱՅԻՆ ՊԱԿԱՍՈՐԴԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՑՈՐԵՆԻ ՓՈՇՈՏ ԲՈՐԲՈՍԻ ՀԱՐՈՒՑԻՉԻ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում բերված են Triticum aestivum L. փափուկ ցորենի բույսերի վրա փոշոտ բորբոսի հարուցիչ Blumeria graminis (DC) Speer.-ի կոնիդային ինոկուլումի զարգացման վրա աղային լուծույթով (0,1–1,0 մՄ NaCl) մշակման ազդեցության ուսումնասիրության արդյունքները: Սկանավորող էլեկտրոնային մանրադիտակի օգնությամբ հայտնաբերվեց, որ պաթոգեն կոնիդիաները, հայտնվելով ցորենի տերևների էպիդերմալ հյուսվածքի մակերևույթի վրա, վատ էին աճում հողում աղային լուծույթների ավելացումից հետո, բայց ձևավորում էին աճի խողովակներ, որոնք ունեին փոքր չափեր և ապրեսորիաներ չէին առաջանում։ Վերլուծելով կատարված հետազոտության արդյունքները, կարելի է ենթադրել, որ տարբեր անբարենպաստ գործոնների ազդեցության հիմքում գոյություն ունի ընդհանուր մեխանիզմ՝ կապված բույսի հյուսվածքներում թթվածնի ակտիվ ձևերի մակարդակի բարձրացման հետ։
Keywords: powdery mildew; wheat; water deficiency; salt stress; pathological process; abnormal development