ԱՐԵՎՄՏՅԱՆ ՍԻԲԻՐԻ ՀԱՐԱՎԱՅԻՆ ՏԱՅԳԱՅԻ ՏԱՐԱԾՔԻ ՎԵԳԵՏԱՑԻԱՅԻ ՇՐՋԱՆԻ ԲՆՈՒԹԱԳԻՐԸ ԲՈՒՍԱԲՈՒԾՈՒԹՅԱՆ ՌԻՍԿԻ ԴԻՏԱՆԿՅՈՒՆԻՑ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Արևմտյան Սիբիրի հարավային տայգայում վերջին տասնամյակների ընթացքում նկատվում է վտանգավոր երևույթների թվի աճ, ընդ որում ամենամեծ աճը տեղի է ունեցել վեգետացիայի սեզոնի ընթացքում: Ուշ գարնանային և վաղ աշնանային ցրտահարությունները, ուժեղ և տևական տեղումները, օդի ցածր խոնավությունը և քամու բարձր ակտիվությունը ունեն էական բացասական ազդեցություն ուսումնասիրվող տարածաշրջանի բուսաբուծության վրա: Աշխատանքում ներկայացվում է վտանգավոր և անբարենպաստ երևույթների համալիրի տասնօրյակային վերլուծության արդյունքները, որոնք հնարավորություն են տալիս գնահատել ժամանակի դինամիկան և բացահայտել վեգետացիայի, գարուն–ամառ, ամառ և աշնան սեզոնների առանձնահատկությունները:
Keywords: Southern taiga of Western Siberia; dangerous and unfavorable phenomena; crop production; risks; vegetation period