ԶԵՐԱՎՇԱՆ ԳԵՏԻ (ՈՒԶԲԵԿՍՏԱՆ) ՄԱՐԴԱԾԻՆ ՋՐՀԱՎԱՔ ԱՎԱԶԱՆՈՒՄ ՋՐԱՅԻՆ ՀԱՇՎԵԿՇՌԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Դիտարկվում են գետավազանի ջրային հաշվեկշռի բաղադրիչները։ Զերավշանը, որը բնութագրվում է զգալի մարդածին ծանրաբեռնվածությամբ։ Կատարվել է տարածքի հիդրոօդերևութաբանական ուսումնասիրության գնահատում, կատարվել է հիդրոլոգիական բնութագրերի վիճակագրական վերլուծություն, ինչպես նաև գնահատվել է օդի ջերմաստիճանի, տեղումների և գետային հոսքի դիտարկումների շարքի տրենդի նշանակությունը։ Պարզվել է, որ միտումները առկա են ջերմաստիճանի ութ դիտարկումների շարքերից միայն երկուսում։ Հիդրոլոգիական և տեղումների շարքերը միտումներ չունեն։ Վերլուծվում են գոլորշիացման հաշվարկման բանաձևերը։ Ջրային հաշվեկշռի գնահատումը ցույց տվեց, որ Զերավշան գետի ջրհավաք ավազանում ջրի մուտքային բաղադրիչը գրեթե ամբողջությամբ ծախսվում է՝ ներառյալ ջրի օգտագործումը արդյունաբերական և կոմունալ-կենցաղային նպատակով։
Keywords: river runoff; precipitation; evaporation; trends; statistical characteristics; anthropogenic load