ՄՈԴԵԼԱՅԻՆ ՓՈՐՁԵՐԻ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ ՀԻՄԱՆ ՎՐԱ ՋԵՐՄՈՑԱՅԻՆ ԳԱԶԵՐԻ ՀՈՍՔԵՐԻ ՏԱՐԱԾԱԿԱՆ ՓՈՓՈԽԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ ՏԱՐԱՍԵՌ ՄԱԿԵՐԵՍԻ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Կատարված մոդելային փորձերի հիման վրա ստացվել են քամու դաշտի  և  ածխաթթու  գազի  (CO2)  հոսքերի  տարածական  փոփոխականության գնահատականներ տարբեր բարձրություններում Կոմի Հանրապետության Լյալսկի արգելոցի (62°16'28" հյուսիսային լայնություն, 50°39'54" արևելյան լայնություն) խիստ տարասեռ անտառային տարածքում։ Հաշվարկները կատարվել են ջերմոցային գազերի փոխադրման RANS եռաչափ հիդրոդինամիկ մոդելի միջոցով։ Մոդելի մուտքային պարամետրերն էին անօդաչու թռչող սարքերից բուսականության և ռելիեֆի լիդարային հետազոտություններից ստացված տվյալները, հողի մակերեսին CO2 հոսքերի չափումները և ERA5 վերավերլուծության տվյալները։ Մոդելային փորձերի արդյունքները ցույց տվեցին քամու դաշտի և CO2 հոսքերի զգալի տարածական փոփոխականություն անտառի ներսում և վերևում, որը պայմանավորված էր ռելիեֆի անհարթությամբ և բուսականության խճանկարային կառուցվածքով։
Keywords: three-dimensional hydrodynamic model; non-uniform underlying surface; wind field; GHG fluxes