ՍԱՌՑԱՅՆՈՒԹՅՈՒՆԸ ԵՎ ԾՈՎԱՏԱՌԵԽԻ ՍԵՐՈՒՆԴՆԵՐԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ՕԽՈՏԻ ԾՈՎԻ ՀՅՈՒՍԻՍԱՅԻՆ ՄԱՍՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
MagadanNIRO-ի 1974–2020 թթ․ նյութերի հիման վրա դիտարկվում է Հյուսիսային Օխոտոծվյան ենթազոնայի խաղաղօվկիանոսային ծովատառեխի  արտադրությունը՝ կախված սառցային պայմաններից։ Ցույց է տրվել, որ ծովատառեխի սերունդների արտադրությունը մինչև 2002 թ․-ը, հավանաբար, հակադարձ համեմատական է եղել այդ տարածաշրջանի ընդհանուր սառցայնությունից։ Հետագա ժամանակահատվածում այս կապը, ըստ երևույթին, փոխվել է և այլևս կայուն կախվածություն չի ցուցաբերում, ինչը կապված է վերը նշված պոպուլյացիայի և Օխոտի ծովի էկոհամակարգի տարածաշրջանային արձագանքների հնարավոր ազդեցության հետ՝ կլիմայի փոփոխության դրսևորմամբ: Առաջարկվում է ստեղծել և փորձարկել նոր «սառույցի հալման ինդեքս», ինչպես նաև Օխոտի ծովի հյուսիսարևելյան մասում սառցային պայմանների առանձնահատկությունները բնութագրող ինդեքս։
Keywords: Sea of Okhotsk; herring; generations; arctic; yield; conjugacy