ԲՆԱՀԵՆ ԼՈՒԾՈՒՄՆԵՐԸ ՈՐՊԵՍ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՔԱՂԱՔՆԵՐԻ ԿԼԻՄԱՅԻ ՀԱՐՄԱՐՎՈՂԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԳՈՐԾԻՔ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ուրբանիզացման ներկա ընթացքը էական ազդեցություն է թողնում շրջակա միջավայրի որակի վրա, հատկապես կլիմայի գլոբալ փոփոխության պայմաններում: Նման իրավիճակ է նկատվում նաև Հայաստանի Հանրապետությունում, որտեղ քաղաքների զարգացումը տեղի է ունենում ռազմավարական պլանավորման բացակայության պայմաններում՝ բացասական ազդեցություն թողնելով քաղաքային միկրոկլիմայի վրա, ինչպես նաև նվազեցնելով դիմակայունությունը կլիմայի փոփոխության բացասական ազդեցության հետևանքների նկատմամբ։ Հետազոտության նպատակն է ցույց տալ քաղաքային միջավայրում բնահեն լուծումների (NbS) անհրաժեշտությունը՝ հաշվի առնելով այդ ուղղությամբ միջազգային փորձը։ Բնահեն լուծումները կարող են լինել Հայաստանի քաղաքային բնակավայրերի կլիմայի հարմարվողականության հիմնական գործիքները։ Սակայն, մեր հանրապետությունում NbS-ի ներդրմանն ու առաջխաղացմանը խոչընդոտում են ինչպես գիտելիքի և փորձի, այնպես էլ քաղաքային պլանավորման գործընթացում դրանց ինտեգրման ռազմավարական մոտեցման և անհրաժեշտ իրավական հիմքերի բացակայությունը։
Keywords: nature-based solutions; climate change; urban heat island; climate adaptation; urban resilience