ՄԱՐՏԱԿԱՆ ՍԹՐԵՍՆԵՐԻ ԵՎ ՎՆԱՍՎԱԾՔՆԵՐԻ ՄԻՋԵՎ ՀՈԳԵՄԱՐՄՆԱԿԱՆ ԿԱՊԵՐԸ (ԶԵԿՈՒՅՑ ՄՇՏԱԴԻՏԱՐԿՄԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ) - Հովհաննիսյան Հ․Ռ․; Ս․ Վ․; Բարսեղյան Ա․Ա․ (Արդի հոգեբանություն, 2021)
Հետազոտությունն իրականացվել է իրական պայմաններում՝ ռազմա- բժշկական անձնակազմերին օժանդակելու ընթացքում: Քառասունչորսօրյա պատերազմի ընթացքում եւ հետպատերազմական շրջանում կամավորական հիմունքներով մեր հոգեբանական թիմը մասնակցել է հազարավոր զինվոր- ների վիճակի հոգեբանական գնահատման եւ առողջության վերականգնման աշխատանքներին: Այս աշխատանքում փորձ է արվել ներկայացնել մարտական սթրեսներով եւ հետսթրեսային վիճակներով պայմանավորված՝ զինվորների հոգեբանական վիճակների գնահատման արդյունքներին՝ կախված նրանից, թե զինվորը մարմնակա՞ն, թե՞ հոգեկան վնասվածք է ստացել: Այս հանգամանքի հաշ- վառումը թույլ է տալիս առավել արդյունավետ եւ ճշգրիտ գնահատել զինվոր- ների հոգեմարմնական առողջության ընդհանուր վիճակը, հստակեցնել հոգե- վերականգնողական աշխատանքի վեկտորները եւ որոշակիորեն կանխատեսել հետագա հոգեբանական տեղաշարժերը: Հետազոտության արդյունքում բացահայտվել են կարեւոր օրինաչափություններ՝ ֆիզիկական վնասվածքի եւ հոգեկան խանգարումների հակադարձ համեմատական կապի վերաբերյալ, ինչպես նաեւ դրանում անձնային բաղադրիչի եւ հոգեկան խանգարման որոշ կապեր: