ԿԵՆՍԱԻՄԱՍՏԱՅԻՆ ԿՈՂՄՆՈՐՈՇՈՒՄՆԵՐԸ ՄԱՆԿԱԿԱՆ ՏԱՐԻՔՈՒՄ ԾՆՈՂԱԿԱՆ ԴԵՊՐԻՎԱՑԻԱ ՈՒՆԵՑՈՂ ԱՆՁԱՆՑ ՄՈՏ - Թարջումանյան Սիլվի (Արդի հոգեբանություն, 2022)
Հոդվածում ներկայացված են ծնողական դեպրիվացիա ունեցող անձանց կենսաիմաստային կողմնորոշումները բացահայտելու համար իրականացված հետազոտության արդյունքները: Ենթադրվում է, որ անձինք, ովքեր մանկական տարիքում ունեցել են ծնողական դեպրիվացիա, կյանքի իմաստի գիտակցման ճանապարհին ունենում են կյանքի նպատակների առկայության, ընտրությունների, իմաստի գնահատումների հետ մի շարք խնդիրներ: Այս ենթադրությունը ստուգելու համար իրականացվել է հետազոտություն, որին մասնակցել են 21-35 տարիքային միջակայքում գտնվող երիտասարդներ: Հետազոտության նպատակն էր պարզել ծնողական դեպրիվացիա ունեցող անձանց կյանքի իմաստա- վորման կապը ինքնիրացման հետ: Այս հոդվածում ներկայացվեն են հետազոտվողների կենսաիմաստային կողմնորոշումների առանձնահատկությունների որոշ փորձարարական արդյունքների վերլուծությունը, ինչպես նաև քննարկվում է ստացած տվյալների հնարավոր բացատրությունները: Հոդվածում ամփոփված են հետազոտության արդյունքներն ու հետևությունները: Հիմնական եզրակացությունը, որը կարելի է անել, այն է, որ թեև մեթոդաբանորեն ընդունված կոնցեպցիաները ցույց են տալիս, որ ծնողական դեպրիվացիա ունեցող անձինք դեպրիվացիա չունեցողների համեմատ ավելի շատ դժվարություններ ունեն կյանքի իմաստի գիտակցման և ձևավորման հարցում, սույն ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ տարբերություններ չեն գտնվել դեպրիվացված և դեպրիվացիա չունեցող սուբյեկտների կյանքաիմաստային կողմնորոշումների միջև: Ընդհանրացնելով՝ հետազոտության արդյունքները ցույց են տալիս, որ ծնողական դեպրիվացիան անփոփոխ և անշրջելի ազդեցություն չի թողնում անձի կյանքի իմաստի ձևավորման վրա: