ՍՈՑԻԱԼԱԿԱՆ ՆԵՎՐՈՏԻԶՄԻ ՀՈԳԵԲԱՆԱԿԱՆ ԲՆՈՒԹԱԳԻՐԸ - Պետրոսյան Ռաֆիկ (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Նևրոտիզմի հոգեբանական արդի հետազոտություններում աճում է սո-ցիալական տեսանկյունների հանդեպ հետաքրքրությունը: Նևրոտիզմի դրսևոր-ման մակարդակն ազդում է ոչ միայն անձի բարեկեցության վրա, այլև որոշակի ազդեցություն է ունենում ինքնագնահատականի, ազատ հաղորդակցվելու ունակության և հասարակության մեջ ինքնիրացման ձևերի վրա։ Այս հոդվա-ծում նևրոտիզմի խնդիրը դիտարկվում է սոցիալ-հոգեբանական տեսանկյու-նից, հատուկ ուշադրություն է դարձվում ներգաղթյալների մոտ սոցիալական նևրոտիզմի դրսևորմանը և կարևորվում է սոցիալական նևրոտիզմի ուսումնա-սիրությունը սոցիալական միջավայրի փոփոխության և սոցիալական նոր պայմաններին հարմարվելու համատեքստում: Հետազոտության արդյունք-ներով պարզվել է, որ ներգաղթյալների շրջանում նևրոտիզմի մակարդակը փոխկապակցված է մասնագիտությունից բավարարվածության մակարդակի հետ և ունի որոշակի գենդերային տարբերություններ համահարաբերակցային կապերի ինտենսիվության մեջ: Բացասական համահարաբերակցային կապեր են հայտնաբերվել տղամարդկանց խմբում (-799**) մասնագիտականբավա-րարվածության և ցածր ինքնագնահատականի մակարդակի և տղամարդկանց (-869**) ու կանանց (-797***) խմբերում դեպրեսիվության և մասնագիտական բավարարվածության մակարդակների միջև։ Աշխատանքի գործնական նշանա-կությունը կայանում է նաև ուսումնասիրության սոցիալական նշանակության մեջ, որի արդյունքները կարող են համալրվել ներգաղթյալների տարբեր տարիքային խմբերի և հասարակության այլ սոցիալական խմբերի մոտ սոցիալական նևրոտիզմի բնութագրերի և դրսևորման վերաբերյալ ուսումնա-սիրություններով: