ՍՊԱՆԵՐԻ ՀՈՒԶԱԿԱՆ ԲԱՆԱԿԱՆՈՒԹՅԱՆ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՆԱԽՆԱԿԱՆ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅԱՆ ԱՐԴՅՈՒՆՔՆԵՐԸ - Բաղդասարյան, Ս․Մ․ (Արդի հոգեբանություն, 2021)
Զինվորական գործունեությունը առանձնահատուկ տեսակի գործունեություն է, որը կապված է ռիսկերի, ճգնաժամային իրավիճակների, բարդ մասնագիտական առաջադրանքներ կատարելու, հուզական լարվածության հետ: Նման պայմաններում զինծառայողները պետք է ունենան կրթվածության պատշաճ մակարդակ, ֆիզիկական եւ հոգեբանական պատրաստությունը: Թվարկված գործոնների շարքում մեծ կարեւորություն է ձեռք բերում հուզական կայունությունը պայմանավորող գործոն՝ հուզական բանականությունը, քանի որ այն հնարավորություն է տալիս արագ կերպով կայացնելու ճիշտ որոշումներ, նպաստում է կանխել աշխատանաքային գործունեության ընթացքում ծագող գժտությունները, պահպանել հանգստություն եւ դատողականություն: Ուստի  հուզական բանականության զարգացումը դառնում է ռազմական ոլորտում առաջնային խնդիր: Հոդվածում վերլուծվում են սպաների հուզական բանականության նախնական ուսումնասիրության արդյունքները, որոնք ներկայացված են նաեւ՝ ըստ տարիքային կազմի: Սպաների մոտ զարգացման ցածր մակարդակում են սեփական հույզերի կառավարման եւ ինքնամոտիվացիայի ընդունակություն- ները, նրանք դժվարությամբ են կառավարում հուզական դրսեւորումները, ինչպես նաեւ սեփական վարքը:
Keywords: սպաներ; հուզական բանականություն; հույզերի կառավարում; ինքնամոտիվացիա