Շուկայի նարատիվների հասկացում․ նույնականացման և վերլուծության միջդիսցիպլինար մոտեցում - Հայրապետյան, Դավիթ (Արդի հոգեբանություն, 2025)
Շուկայի նարատիվները՝ համատեղ կիսվող պատմություններն ու տնտեսական դիսկուրսները, զգալի ազդեցություն ունեն ներդրողների վարքագծի, շուկայի տրամադրության և ակտիվների գնագոյացման դինամիկայի վրա: Նարատիվ տնտեսագիտության գաղափարը, որը առաջադրել է Ռոբերտ Շիլլերը, ընդգծում է այս նարատիվների տարածման և ազդեցության ըմբռնման կարևորությունը, հատկապես մերօրյա թվային դարաշրջանում, որտեղ սոցիալական մեդիան և թվային նորությունները արագորեն տարածում են շուկայի պատմությունները: Չնայած ճանաչված կարևորությանը, շուկայի նարատիվների համակարգված նույնականացումը և վերլուծությունը զգալի մեթոդաբանական մարտահրավերներ են առաջացնում: Նարատիվները բնույթով սուբյեկտիվ են, դինամիկ զարգացող և հաճախ ներդրված մեծ քանակությամբ աղմկոտ տեքստային տվյալների մեջ: Այս բարդությունը դժվարացնում է նարատիվների առաջացման հայտնաբերումը, դրանց ազդեցության չափումը ֆինանսական շուկաների վրա և շուկայի աղմուկից իմաստալից ազդանշանների տարբերակումը: Այս հոդվածը անդրադառնում է շուկայի նարատիվների գիտական նույնականացման և վերլուծության հետ կապված կարևոր մարտահրավերներին: Մենք ուսումնասիրում ենք միջդիսցիպլինար մեթոդաբանություններ՝ ինտեգրելով վարքագծային ֆինանսների, բնական լեզվի մշակման (NLP) և մեքենայական ուսուցման ոլորտների պատկերացումները՝ առաջարկելու ամուր շրջանակներ նարատիվների հայտնաբերման և գնահատման համար: Ուսումնասիրությունը քննադատաբար վերանայում և գնահատում է մեթոդներ, ներառյալ կառուցվածքային վեկտորային ավտոռեգրեսիաները (SVAR) նարատիվային սահմանափակումներով, վերանկարագրման հանքարդյունահանումը, պատմության պատմման ալգորիթմները, նարատիվային քարտեզագրումը, նորությունների կլաստերացումը և տեքստային վերլուծությունը: Օգտագործելով էմպիրիկ դեպքերի ուսումնասիրություններ, հատկապես կենտրոնացած Microsoft Corporation-ի վրա, վերլուծվում է յուրաքանչյուր տեխնիկայի արդյունավետությունը՝ ընդգծելով դրանց համապատասխան ուժեղ և թույլ կողմերը: Մեր հետազոտությունը առաջարկում է հիբրիդ վերլուծական շրջանակ, որը համատեղում է նորությունների կլաստերացումը, նարատիվային քարտեզագրումը և առաջադեմ NLP տեխնիկաները՝ նարատիվային համահունչության բարելավման, թեմատիկ հստակության բարձրացման և արդյունավետ տրամադրության վերլուծության համար: Շուկայի պատմության գիտությունը զարգացնելով՝ այս մոտեցումը ներդրողներին, վերլուծաբաններին և քաղաքականություն մշակողներին տրամադրում է գործնական պատկերացումներ՝ բարելավելով նրանց կարողությունը կանխատեսելու շուկայի փոփոխությունները, կառավարելու ֆինանսական ռիսկերը և պահպանելու շուկայի կայունությունը:
Keywords: շուկայի նարատիվներ; նարատիվային տնտեսագիտություն; վարքային ֆինանսներ; ներդրողների տրամադրություն; բնական լեզվի մշակում (NLP); մեքենայական ուսուցում; նարատիվների նույնականացում; տրամադրության վերլուծություն